Passionate People

Inspirasjon, ideer og spennende


relevant innhold for personer med nedsatt mobilitet

Pute til rullestol – avgjørende for komfort og trykkfordeling

Pute til rullestol
Del dette innholdet:

Les historien til forfatteren Raya Al-Jadir om pute til bruk i rullestol. Al-Jadir er frilansforfatter og medlem i foreningen Muscular Dystrophy i England og har blant annet skrevet for magasiner som Disability Horizons og The Huffington Post.

En rullestol er som regel en avgjørende del av hverdagen til den som sitter i den, og bidrar selvsagt til økt bevegelsesfrihet. Å sitte komfortabelt i rullestolen er essensielt, og hva skjer dersom du ikke har rett rullestolpute?

Min historie: En pute som forandret hverdagen

Denne utfordringen hadde jeg en gang i tiden. Jeg trivdes godt med rullestolen min og den bevegelsesfriheten den ga meg, men jeg slet med at det ble ukomfortabelt å sitte lengre enn noen få timer av gangen.

Sosiale og helsemessige konsekvenser

Sittekomforten var en utfordring blant annet på skolen, der det å være en del av gjengen krevde at jeg var i stand til å tilbringe tid sammen med de andre. Imidlertid måtte jeg ofte bruke pausene på å ta meg til et hvilerom der jeg kunne bli løftet over i en seng for å avlaste trykket. Dette gjorde at jeg ble isolert fra deler av det sosiale livet på skolen, og jeg følte meg til tider utenfor.

Etter hvert ble det også fare for å utvikle trykksår, og jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe med saken. Jeg hadde en annen venn som satt i rullestol som hadde utviklet trykksår på hofte og lår som krevde operasjon og innebar flere uker på sykehus.

Puten var problemet

Sammen med en fysioterapeut fant jeg ut at det var puten som var problemet. Jeg hadde brukt standardputen som fulgte med rullestolen, og den var aldri blitt byttet. Siden jeg startet å bruke rullestolen hadde kroppen min forandret seg, og puten var ikke lenger tilpasset mine behov.

Å finne puten som passet mine behov

I tiden som fulgte testet jeg mange ulike rullestolputer. Dette var tidkrevende, ettersom man aldri umiddelbart vet om puten er rett eller ei. Det tok faktisk ett år før jeg endelig hadde funnet en pute som var god. Dette var delvis fordi tilstanden min stadig utvikler seg og påvirker min holdning og sittestilling. Ofte kunne en pute være god i starten, men så meldte smerten og ubehaget seg etter noen uker.

Ikke gi opp

Underveis var jeg til tider demotivert på grunn av dette, redd for å aldri finne en pute som var god over tid. Da jeg til slutt fant en pute som var komfortabel kunne jeg først ikke tro det! Jeg ventet stadig på at den «magiske» puten skulle bli vond eller at kroppen min skulle endre seg slik at jeg måtte starte jakten på nytt. Heldigvis var egenskapene til denne puten slik at den tilpasset seg min kroppsfasong og ville passe selv om kroppen endret seg.

Puten forandret min hverdag

Det tok tid å finne den perfekte puten, og det var ikke før jeg startet på universitetet at jeg fikk en pute som gjorde det mulig å sitte i rullestolen store deler av dagen. Dette gjorde at jeg kunne holde ut lengre på lesesalen, delta i forelesningene og rett og slett tilbringe tid sammen med medstudenter. Jeg gjennomførte bachelorgraden min med toppresultater, og jeg ville ikke klart det uten å kunne sitte godt i min egen rullestol.

På denne siden kan du lese mer om forskjellige sitteputer fra Invacare.