Passionate People

Inspirasjon, ideer og spennende


relevant innhold for personer med nedsatt mobilitet

Hvordan velge hjul til din rullestol?

Hjul til manuell rullestol
Del dette innholdet:

Valg av hjul som passer dine behov er viktig både for deg med manuell og elektrisk rullestol. Rullestolens drivhjul, dekk og svinghjul påvirker smidigheten ved kjøring, fart og manøvrerbarhet, og det kan være mange hensyn å ta. Her får du en rask innføring!

Rullestolhjul – komponenter og egenskaper

Komponenter

Manuelle rullestoler har vanligvis to sett med hjul, et par foran som kalles svinghjul eller forhjul, og et par bak som kalles drivhjul. Elektriske rullestoler har opptil tre par; ett sentermontert hjul og svinghjul foran og bak.

Hjulene på en manuell rullestol består av en felg med vanlige eiker eller «helstøpte eiker», dekk og drivring. Eikehjul ligner sykkelhjul og har ofte mer enn tretti eiker. På den helstøpte varianten er «eikene» kraftigere og færre, gjerne mellom tre og åtte (se illustrasjonsfoto øverst i innlegget). På en manuell rullestol kan man bruke hjul med begge typer felg, men vanlige eiker er mest brukt.

Hjulene på elektriske rullestoler består av en felg som er helstøpt og dekk.

Valg av felg og type eiker

Når du velger hjul, er vekt og hvilke omgivelser du ferdes viktig å ta i betraktning. På manuelle rullestoler gjør tyngre hjul stolen tyngre å kjøre. Både eikehjul og helstøpte hjul finnes i ulike materialer og vekt.

Hjul med helstøpte eiker er stivere og kan gi en mer «humpete» kjøreopplevelse. Vanlige eiker krever mer vedlikehold. Helstøpte felger er tilnærmet vedlikeholdsfrie, men de kan bli påvirket av ekstreme temperaturer.

Ulike typer dekk

Det finnes luftfylte, punkteringsfrie og kompakte dekk. Om du velger mønstrede eller glatte dekk avhenger av hvilket underlag de skal brukes på. Dekkets fasthet påvirker rullemotstanden på ulike underlag. Hardere dekk gjør det enklere å kjøre stolen mens et mykere dekk gjør det tyngre.

    • Luftfylte dekk gir en jevn og myk kjøreopplevelse, men tømmes helt for luft og blir flate dersom de punkterer. Selv uten punktering vil de gradvis bli flatere.
    • Punkteringsfrie dekk er luftfylte dekk fylt med skum, polyuteran eller gummi. De gir en mykere kjøreopplevelse enn kompakte dekk. Ved skade blir de ikke helt flate.
    • Kompakte dekk er nesten vedlikeholdsfrie, og holder gjerne hele rullestolens levetid, men samtidig absorberer de støt dårligere.

Størrelse på hjulene

Rullestolhjul kommer i ulike størrelser. Et standard drivhjul på en manuell rullestol for voksne er 24”, og et standard drivhjul på en elektrisk rullestol er 18”. Svinghjul har en størrelse fra 3” til 8”. Hjulstørrelsen påvirker kjørekomforten og hvor mye kraft som kreves for å bevege rullestolen, og du bør velge drivhjul som krever minst mulig krefter og samtidig lar deg sitte komfortabelt i stolen.

Innstilling og justering

Innstilling av hjulene er avgjørende ettersom det påvirker kjøreegenskapene, stabiliteten, slitasje på dekkene og hvor mye krefter som må brukes for å kjøre stolen. Disse tre punktene må du ta hensyn til.

  • «Cambring» er grad av skrå vinkel på drivhjulene. Cambringen gjør rullestolen lettere å kjøre fremover og forbedrer sideveis stabilitet, og er mest relevant for dem som kjører stolen fremover selv.
  • Ved tilpasning av hjul må det være lik cambring og samme vinkel på begge drivhjulene. Feil justering gir økt rullemotstand og slitasje på dekkene.
  • Dersom eikefelger ikke roterer rett rundt aksen må de justeres. Eikefelger er mer sårbare, og dersom eikene blir bøyde anbefales det å få det rettet av en fagperson. Helstøpte hjul tilpasses ved produksjon og trenger ikke justeres senere med mindre de utsettes for ekstreme påkjenninger.

Så hva skal du velge?

Det er fordeler og ulemper ved alle typer rullestolhjul. En som er mer aktiv enn gjennomsnittet, eller bruker rullestolen på krevende underlag, vil merke større forskjell ved bruk av ulike typer felg og dekk. Du kan også vurdere å ha mer enn ett hjulpar og bytte avhengig av brukssituasjon. For de mindre aktive kan kompakte dekk kan være et godt og trygt valg ettersom de er svært solide og går aldri tom for luft.

Undersøk med en fagperson hva som passer dine behov!