Passionate People

Inspirasjon, ideer og spennende


relevant innhold for personer med nedsatt mobilitet

Hjelpemidler til badet

Hjelpemidler til bad
Del dette innholdet:

Hjelpemidler til toalett og bad

For eldre og dem med nedsatt mobilitet kan det være vanskelig å være selvhjulpen på toalett og bad. Heldigvis finnes det en rekke hjelpemidler som kan bidra til å gi økt selvstendighet eller forenkler stellet alene eller i samarbeid med en pleier.

Toalettstol med hjul

En toalettstol er praktisk hjelp for å komme seg inn og ut av badet og dusjen. Det finnes varianter som er beregnet på bruk alene eller sammen med pleier. Har man forholdsvis god stabilitet og funksjon kan en dusjstol med 24’’ drivhjul være aktuell, som gir muligheten til å selv manøvrere seg inn og ut av badet. Ved nedsatt stabilitet og behov for en pleier kan en dusjstol som kan tiltes bakover gi verdifull støtte. Dette øker også komforten, og forenkler for eksempel hårvask dersom man får hjelp til dette.

Toalettstol eller krakk uten hjul

En dusjkrakk eller dusjstol er for dem som ønsker å dusje sittende. Her finnes det mange varianter som enkelt kan tilpasses i høyden uten bruk av verktøy, og de fås med eller uten armlener. Dersom du ønsker en permanent løsning for å slippe å flytte en krakk eller stol inn og ut av dusjen kan et veggmontert dusjsete være et alternativ. Disse kan dessuten felles opp, og er dermed plassbesparende.

Toalettforhøyer

Dersom det er vanskelig å sette seg ned eller komme seg opp fra toalettsetet kan en toalettforhøyer som øker setehøyden være aktuelt. Setet kan også polstres slik at komforten blir høyere. Toalettforhøyere finnes i flere høyder og kan settes direkte på et vanlig toalett. Som regel kommer de også med oppfellbare armlener som gir ekstra støtte.

Støttehåndtak

En oppfellbar armstøtte montert på veggen ved toalettet kan være nyttig når man reiser seg opp og ned og som støtte når man sitter på toalettet. Det kan også monteres støttehåndtak i ulike størrelser på veggen, for eksempel i dusjen eller på dørkarmer. Ønsker man en løsning som ikke er permanent, finnes støttehåndtak som festes direkte på badekaret med klips eller veggmonterte varianter med sugekopper.

Badekarheis

En badekarheis gir støtte i badekaret og kan enten brukes alene eller sammen med en pleier. Det finnes badekarheiser som ikke krever ombygging av badet. For dem som kan sitte selv kan et praktisk valg være en badekarheis for sittende stilling som plasseres direkte i eget badekar. Den er også enkel å fjerne slik at badekaret kan brukes av flere. En slik heis justeres ved bruk av håndkontroll, og gir økt selvstendighet ettersom man kan få et trygt og komfortabelt bad uten å være like avhengig av andre.

Badekarsete

Et badekarsete kan være nyttig for dem som selv kommer inn og ut av badekaret men utfører dusjingen i sittende stilling. Setet monteres direkte i badekaret og har anti-skli overflate på sete og føtter for å stå støtt. Man kan også velge en variant med ett eller to armlener for ekstra støtte. En enkel og rask løsning kan dessuten være et badekarbrett som legges på tvers på badekarets kanter og kan tilpasses ulike bredder.

Enkle grep for å øke selvstendigheten

Hjelpemidlene beskrevet over er bare et utvalg av det som er tilgjengelig på markedet. Ofte kan det være enkle grep man kan gjøre for å forenkle toalettbesøk, bading eller dusjing. Fysioterapeuter og ergoterapeuter kan gi deg gode råd for hva som vil møte dine behov.