Passionate People

Inspirasjon, ideer og spennende


relevant innhold for personer med nedsatt mobilitet

3 ting du kan gjøre for å booste din selvtillit

Selvtillit
Del dette innholdet:

Noen mennesker som har vært utsatt for alvorlige ulykker, og har fått en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, kan risikere å få problemer med lavt selvverd eller dårlig selvtillit. Det kan være at man ser annerledes ut enn før, føler seg annerledes eller ikke klarer de samme tingene som gjorde tidligere. Slike forhold kan påvirke hvordan man har det med seg selv.

Har du lavt selvverd er det flere ting du kan gjøre for å få det bedre. Hold deg sunn, sett deg nye mål og fokuser på de tingene du er god til – dette er alle faktorer som vil være til hjelp.

 

Hold deg sunn

Når du spiser sunt og mosjonerer jevnlig vil du ikke bare føle deg bedre i kroppen, fysisk sunnhet vil også påvirke din sinnstilstand positivt. Du kan få det bedre med deg selv ved å spise sunt og holde deg i form – det vil ikke bare gjøre deg gladere, det vil også gi deg bedre selvtillit å vite at kroppen fungerer slik den kan.

Hvis du syns det er vanskelig å vite hvor du skal starte, eller du syns det er vanskelig å holde seg til en kostholdsplan, kan du spørre legen din om råd. Du kan også ha glede av en samtale med en ernæringsfysiolog eller annen profesjonell hjelp. En fysioterapeut kan hjelpe deg med å lage et treningsprogram, slik at du kan presse deg selv litt uten at du får skader.

Sett deg nye mål

Du har mest sannsynlig vært nødt til å justere litt på målene dine etter å ha fått en nedsatt funksjonsevne. Kanskje har både karrieren din og hobbyene dine forandret seg. Hvis det å måtte justere målene dine har vært tungt og deprimerende, er du nødt til å sette deg helt nye mål for å booste selvtilliten din. I stedet for å se deg selv gjennom dine «gamle» øyne skal du skape en helt ny vei for deg selv.

Her er noe å tenke over når du skal sette deg nye mål:

  • Hva liker du å gjøre?
  • Hva er det du er i fysisk stand til å gjøre, som du ikke har gjort enda?
  • Hva er dine karrieremål?
  • Hva er dine sosiale mål?
  • Hva er dine ønsker for fremtiden?

Start med å sette deg et hovedmål, som du deler inn i delmål. Delmålene skal være små og lette å nå. Dette vil motivere deg til å fortsette til du når ditt endelige mål.

Et hovedmål kan for eksempel være å lære seg å kjøre bil. Ditt første delmål vi da kunne være å finne ut hvor du kan ta kjøretimer med for eksempel håndstyring. Det kan også være motiverende å skrive ned målene og lage et visuelt skjema eller en fototavle.

 

Fokuser på det du er god til

Skriv ned de tingene du er god på, i stedet for å fokusere på de tingene du ikke kan. Enkelte ting kan være helt uendret, og de tingene som har forandret seg vil ofte kunne tilpasses. Var du idrettsutøver før skaden, kan du vurdere å finne en annen idrett du kan holde på med. Selv om du ikke kan gjøre alle de samme tingene som tidligere, kan du fremdeles ha stor glede av idretten.

Når du fokuserer på det du er god til, vil du bli minnet om hvilke ferdigheter og talenter du har. Når du vet at du kan gjøre noe av verdi enten for deg selv eller andre, vil selvtilliten din øke.

Du ser kanskje på din situasjon som negativ, men på denne måten vil du oppdage at den faktisk bare er litt annerledes. Ved å holde deg sunn og i god form, sette deg nye mål og fokusere på det du er god til, kan du virkelig booste selvtilliten din.

Det høres kanskje for enkelt ut, men dette er bare gode råd på veien. Det krever både tid og god innsats å snu dårlig selvtillit.

Vi anbefaler selvfølgelig at du alltid snakker med din lege om du er i tvil om hva som er den beste løsningen for deg.

 

Denne teksten er oversatt fra engelsk. 

Annie Beth Donahue er en profesjonell skribent med fokus på sunnhet og handicap. Du kan lese mer om henne på www.anniebethdonahue.com